۱۳۸۸ آبان ۲۸, پنجشنبه

نظر معاون وزیر کشور در امور بانوان: ما از جهت تامیین حقوق زنان در جهان نمره بیست داریم. جمهوری اسلام

ولین نشست سالانه شبکه ارتباطی سازمان های غیر دولتی زنان جمهوری اسلامی نزدیک به 300 نماینده زن از تشکلهای غیر دولتی سراسر کشور را در مشهد ،کنار هم جمع کرد گذشته از اتفاقات و بحث های حاشیه ای ،فرصت مناسب و هر چند اندکی بود برای گفتمان و تبادل افکار و تجربیات زنان د رفعال د رتشکلها ی غیر دولتی ،که با وجود تنوع دیدگاهها و افکا ر متفاوت می توانستند در فضایی صمیمی و دور از تنش های معمول به گفتمان بپردازند و همچنین حضور زنانی از دولت ، می تواند فتح بابی برای بازگشایی گفتمان دولت و نها دها ی مدنی با شد. در حاشیه نشست گفتگویی با خانم قندفروش معاون وزیر کشور در امور بانوان (همچنين مشاور استاندار تهران در امور زنان) داشتیم و انچه میخوانید حاصل این گفتگوست :

سوال :

در آستانه 8 مارس و روز جهانی زن و اجتماع جمعی از زنان جهت اعتراض به برخورد دستگاه قضایی و امنیت ی کشور و محاکمه دستگیر شده گان 22 خرداد ماه امسال شاهد دستگیری و رفتار ناپسندانه نیروها ی انتظامی و امنیتی بودیم و کمتر از یک هفته بعد از این رویداد باز با زنان تجمع کننده در مقابل مجلس این رفتار تکرا رشد، نظر به اینکه شما بعنوان مشاور وزیر کشور در امور بانوان دارای مسئولیت هستید نطرتان در مورد روند پیش گرفته شده و نحوه برخورد با اجتماعات اخیر چیست ؟

قندفروش:

باید بررسی کنیم حرکاتی که انجام میشود چه خاستگاهی دارند و براساس چه عواملی صورت میگیرند د رتمام دنیا و حتی در دمکوکرات تربن کشور ها اگر گروهی قصد انجام کاری را دارند نیاز به اخذ مجوز از مراجع قانونی دارند و هر کشوری با توجه به مصالح خود میتوانند جواب مثبت یا منفی دهد ،خشونت آمیز ترین درگیریها امسال را در فرانسه داشتیم که مدعی مهد دمدکراسی در دنیاست. هرکشوری برای امنیت خود میتواند حدود و چارچوبی تعریف کند نمیشود که با اجتماع 40- 30 نفر اززنان که حتی نتوانستند 200 نفر از همفکران خودشان را همراه کنند و ادعا میکنند که حقوق زنان رعایت نمیشود نتیجه بگیریم این خواسته زنان ماست. ما در رابطه با حقوق زنان با شیب ملایمی داریم حرکت میکنیم و به طرف ایده ال ها میرویم. علاوه بر این وقتی چالشها و مشکلات زنان را در جهان بررسی میکنیم میبینیم الان ظلم مدرن به زن میشود و زنان حتی در پیشرفته ترین کشور ها ، تحت ستم قرار میگیرند. آیا آن کشور ها به زنان اجازه میدهند که داد و بیداد راه بیندازند و دوربینها ی مخالفان را با این حرکاتشان جلب کنند. ولی میدانم که اراده ای در در سطح بالا در این مملکت هست که وضعیت زنان را بهبود ميدهد.

سوال :

چند تن از زنان دستگیر شده از فعالین "کمپین يک ميليون امضا" بودند، جمعی که برای تغییر قوانین نابرابر حقوقی موجود در ایران تلاش میکنند. بطور کلی نظرتان در مورد جمع آوری امضا ها برای تغییر قوانین چیست ؟

قندفروش:

ما از جهت تامیین حقوق زنان در جهان نمره بیست داریم. فکر میکنید اگر ما بخواهیم در امریکا بر علیه سیاستهای آمریکا امضا جمع کنیم چقد رمیتوانیم امضا جمع کنیم. با توجه به تعداد ناراضیان سیاست های دولت آمریکا دربین خود آمریکاییها یا در فرانسه برای اعتراض به سیاست های تبیعض آمیزکه با وجود 5میلیون مسلمان هنوز یک نماینده مسلمان در پارلمان فرانسه وجودندارد چقدر ازمسلمانان فرانسه این را مضا میکنند. ماچالشها ی موجود را میشناسیم ولی راه حل منطقی آن را نمیدانیم جمهوری اسلامی دربحث دموکراسی آزادترین انتخابات را برگزار میکند و این امر دموکراتیک بودن حکومت رانشان میدهد ما این احساس را داریم که جمع اوری امضاها از خارج هدایت می شود. ما میتواینم همایش و سمینار برگزار کنیم و چالشهای حقوقی زنان را را در ایران بررسی کنیم. ببینید کشور های مخالف نظام چه توصیه هایی برای جمع آوری امضا ها میکنند جامعه الان آرامش میخواهد و مردم به این نتیجه رسیده اند که این تغییرات از درون حکومت انجام شود در درون خود دولت هم این اراده هست و سازمان های غیر دولتی محفل بسیار مناسبی برا ی اینکار هستند. ایده ال این است که منطقی باشیم ما یک عقبه سنتی درمورد زنان داریم و این را هم میدانیم که برای توسعه کشور وضعیت زنان را باید ارتقا بدهیم ولی شاخص های موجود فمنیستی و لیبرالیستی ، غربی است. سازمان های غیردولتی میتوانند روی مبانی حقوقی زنان کارکنند و به تصویب مجامع عمومی غیر دولتی ها برسانند و با این اهرمها از دولت پیگیر شوند و باید مسئولین دولتی را همسو با خود کرده و اراده دولتی هم پشت این کار باشد تا با یک تفاهم و بحث حقوقی در جهت رفع مشکلات به گفتمان مناسب و هماهنگ برسیم .

سوال :
گفتید که برای تغییر قوانین مربوط به زنان حرکت آرام و ملایمی شروع شده و چنین ارده ای هم در دولت وجود دارد ولی در مورد قوانینی که برخلاف منافع مردان است این حرکت خیلی شتاب میگیرد و در صورت نیاز بلافاصله تغییرمیکند مثلا در مورد پرداخت مهریه که عندالمطالبه بود و قرنها به همین صورت پذیرفته شده و اجرا میشد بخاطر زندانی شدن مردان تبدیل به عندالاستطاعه شد شما خودتان در اینجا تضاد و تبعیض رانمی بینید ؟

قندفروش:

زندانی شدن مردان هیچ کمکی به زنان نمیکرد و در مقابل لطمه شدیدی به خانواده ها میزد کسی که زندانی بود و چیزیی نداشت چطور می توانست مهریه رو بپردازد عملا کار درست نبود و عند الاستطاعه بودن برای این است که وقتی دختری می خواهد باکسی ازدواج کند بفهمد و متوجه باشد که نسبت به استطاعت مرد مهرش راتعیین کند و مهریه سنگین عملا مشکلی را حل نخواهدکرد .

سوال :

در 8 مارس امسال بسیاری از برنامه هایی که سازمان های غیردولتی و نهادهای مردمی و انجمن های اسلامی دانشگاهها به مناسبت 8 مارس میخواستند برگزار کنند، از سوی دستگاهای امنیتی و انتظامی اجازه اجرا پیدا نکردند و با این موضوع با حساسیت فوق العاده ای برخورد شد ،علت این نوع نگرش ها برخوردها و بدبینی های موجود را در چی می بینید ؟

قندفروش:

8 مارس برخلاف خیلی ها که فکر میکنند یک تهدید است به نظر من از فرصت های مناسب گفتمان با کلیه زنان جهان است مامیتوانیم با زنان کشور های دیگر ارتباط مناسب برقرار کنیم و از گروههایی که به بهانه روز جهانی زن فکر میکنند این روز را دراختیاردارند و برای اعلام نارضایتی علیه نظام استفاده میکنند این فرصت سلب میشود البته معتقدیم روز ولادت حضرت زهرا (س) بهترین روز برای زن مسلمان ایرانی است ولی 8 مارس را همه جهانیان بعنوان روز زن پذیرفته اند این روز میتواند روز تعاملات جهانی زنان باشد .جامعه غرب ، امروز شاهد شکست تفکر فمینیستی است و خود زنان غربی بر علیه ان کتاب مینویسند زنان در غرب خیلی بیشتر از زنان کشور ما مورد خشونت قرار میگیرند و عمملا بجز فروپاشی خانواده ها نتیجه ا ی نداشت.

سوال :

ولی در این کشور ها زنان براحتی یا مراجعه به مراجع قضایی وپلیس می توانند از مردانی که انها را آزار داده شکایت کنند و این مردان از طریق قانون به مجازات میرسند و زنان پشتوانه قانونی محکم دارند .

قندفروش:

نه اینطور نیست این قوانین جز اینکه مسئولیت زنان را زیادتر و سنگین تر کرده نتیجه ای نداشته است و مردان غربی میتوانند براحتی ا زمسئولیتی که در خانواده دارند شانه خالی کنند و زنان را با باری از مسئولیت تنها بگذارند. آمار مادرانی که مسئولیت فرزندانشان را برعهده دارند در غرب خیلی بالاست ما در رابطه با خشونت علیه زنان در مقایسه با کشور های دیگر رتبه پائینی داریم.

سوال :

ولی فکر نمیکنید که علت پایین بودن این شاخص ها در ایران بخاطر این باشد که خیلی از زنان ایرانی در مقابل خشونت هایی که میبینند صبورند و حتی خیلی از خانواده ها برا ی حفظ ابرو خیلی از موارد را گزارش نمی کنند در نتیجه آمار گویای واقعیت موجود نیست ؟

قندفروش:

نه شما اینطور نگاه نکنید وضعیت کلی خانواده هادر ایران مطلوب است بچه های ایرانی با موفقیت هایی که کسب میکنند در سطح جهانی ضریب هوشی بالایی دارند نشانگر فضای مناسبی است که مادران ایرانی توانستند در خانه ایجاد کنند و وزارت کشور در مورد خشونت ها ی خانگی زنان ایرانی طرح پژوهشس جامعی را در سراسر کشور اجرا کرد و نتایج بدست آمده این را نشان میدهد که وضعیت ما در مقایسه با کشورهای غربی خوب است.

سوال :

چرا در دولت نهم در مورد نقش زنان بعنوان مادر و همسر بیشتر تاکید میشود و تلاش میشود تمامی فعالیت ها به این سمت هدایت شود وخیلی هم تبلیغ میشود که این نقشی است که زن بطور سنتی دارد و از طرف ديگر طبق برنامه توسعه باید افزایش مشارکت زنان را دنبال کنیم وشاخص های مربوط به ان را بهبود دهیم و از زنان خواسته ميشود ضمن ایفای نقش اجتماعی خود جامعه، در خانه مادران و همسران خیلی خوبی باشند. اين نگرش در عمل هم وظایف زنان را سنگین تر میکند و هم دچار تضاد در ايفای نقش زنان ميشود ؟

قندفروش:

در دولت گذشته بعلت اینکه آموزشها صرفا روی زنان بود ،زنانی که در خانواده دارای نقش مادر ، همسر ،دختر و خواهر را دارند و این زنان بدون اینکه مردانشان آموزشی ببینند یکباره بواسطه آموزشها و حرف هایی که در رابطه با حقوقشان به انها گفته میشد از مردان مطالبه حقوقشان را میکردند و این مسئله خانواده ها را دچار مشکل کرد و میزان طلاق و اختلافات خانوادگی زیاد شد ولی ما اینطور فکر نمیکنیم ما آموزش همراه با مردان را پی گیر هستیم و باید در این جهت تلاش کنیم که همدلی و الفت بین خانواده ها با آگاهی دوطرف افزایش یابد. هیچ قانونی نمی تواند هر چقدر هم کامل باشد جای الفت و انسی که بین زن و مرد وجود دارد پر کند و مشکلات را حل کند. این رویه گذشت و ایثار که د ر زنان ومادران ایران یوجود دارد درهیچ جا ی دنیا وجود ندارد. الان در غرب خانواده از هم پاشیده ا ست من گزارشی را میخواندم که زنان د رغرب وقتی به بالا ی 30 سالگی میرسند دوست دارند بچه دار شوند حال با هر طریقی که شده بچه دا رمیشوند و دوست دارند مادر باشند و بچه خودشان را بزرگ کنند الان د رغرب بهره کشی مدرن ار زنان میشود در گذشته زنان روسپی افراد مشخص بودند و جا ی مشخصی داشتند ولی الان اینطور نیست یک پسر دانشگاهی ، دخترهمکلاسی کنار دستش را به چشم یک روسپی میبیند و این خیلی بد است ما نباید اجازه دهیم جامعه ما به این سمت برود .

هیچ نظری موجود نیست: